Polo 6N 1.6 Misfire when cold

Post Reply
User avatar
BeastMK22
Cadet
Posts: 103
Joined: Mon Aug 18, 2008 3:44 pm

Polo 6N 1.6 Misfire when cold

Post by BeastMK22 » Wed Aug 14, 2019 10:27 am

Morning All,

Got myself another polo after a 5 year hiatus, just had to come back :grin:

So this is the issue and need some direction so I can tackle this issue over the weekend. The car struggles to start when cold - I have to give it a few swings before it splutters into life and I have kind of keep tapping the throttle to keep it going for a few seconds. After with the car will idle but I can hear a misfire or splutter.

When I depressed the accelerator it will either die or splutter up the rev range. This misfire happens until it gets warm and I drive it a few minutes after which it goes away. During this time it smokes but I can smell its over-fueling.

My basic knowledge lends me towards a fueling issue somehow but need some input here on where to start.

Any help would be appreciated.

Thanks!
Current:

Astra Turbo Coupe

Ex's:

Polo Classic 1.6i(6n) Millennium Edition: 50mm freeflow and down-pipe; k&n flat panel filter; & Tuning ARt Coilovers.

Golf II 2L 8v "The Beast" (Flowed & ported head; Wildcat 4-2-1 branch, 50mm Powerflow; 272 cam; Twin Weber 40s; KS pistons & 2l Lightened crank)

BMW 518i e12 "The Tank"
Image
User avatar
missioner
Captain
Posts: 2621
Joined: Wed Dec 25, 2013 12:46 pm
Car Make: VW
Car Model: '87 MK1 Golf Citi

Re: Polo 6N 1.6 Misfire when cold

Post by missioner » Wed Aug 14, 2019 10:37 am

Start with the basics and check the coils, leads and plugs.

The fuel you are smelling is likely unburnt fuel in the exhaust.

It may be as simple as water in the plug wells or a bad plug lead.
'87 Golf 1 Olde Skewl OEM+
User avatar
panic-mechanic
Panic's Place
Posts: 26550
Joined: Mon Jul 29, 2002 9:08 am
Membership No: 79
Location: Benoni, putfontein.

Re: Polo 6N 1.6 Misfire when cold

Post by panic-mechanic » Thu Aug 15, 2019 7:23 am

Or even the maybe classic faulty water temp sender. Comon issue on mp9.
Stephan van Tonder - Jhb - Putfontein Benoni
'05 Audi A6 3.0L TDI Avant
'09 Touareg 3l TDI
'13 VW CC 2l tdi (repair project)
'05 Touareg v10

Perfect Power dealer. I do dyno tuning.
User avatar
BeastMK22
Cadet
Posts: 103
Joined: Mon Aug 18, 2008 3:44 pm

Re: Polo 6N 1.6 Misfire when cold

Post by BeastMK22 » Fri Aug 16, 2019 12:20 pm

missioner wrote:
Wed Aug 14, 2019 10:37 am
Start with the basics and check the coils, leads and plugs.

The fuel you are smelling is likely unburnt fuel in the exhaust.

It may be as simple as water in the plug wells or a bad plug lead.
Will give this a go.
panic-mechanic wrote:
Thu Aug 15, 2019 7:23 am
Or even the maybe classic faulty water temp sender. Comon issue on mp9.
Going to Goldwagen later today so will get a new temp sensor while i am there.

Thanks gents
Current:

Astra Turbo Coupe

Ex's:

Polo Classic 1.6i(6n) Millennium Edition: 50mm freeflow and down-pipe; k&n flat panel filter; & Tuning ARt Coilovers.

Golf II 2L 8v "The Beast" (Flowed & ported head; Wildcat 4-2-1 branch, 50mm Powerflow; 272 cam; Twin Weber 40s; KS pistons & 2l Lightened crank)

BMW 518i e12 "The Tank"
Image
Post Reply